Naar hoofdinhoud

Uitkomsten 'Bomen over De Bulkenaar'

Op 28 oktober 2023 stond de gemeente samen met Bravis op de parkeerplaats van de Tolbergvijver. Alle geïnteresseerden in de ontwikkeling van het landschapspark met daarin het ziekenhuis konden een kijkje in de toekomst krijgen. Tijdens de drukbezochte dag was er veel aandacht voor de maquette, de tekeningen van het ziekenhuis en de virtual reality tour. De opbrengsten leest u hier!

Tijdens de ‘veldexcursie’ konden de bezoekers meedenken en hun mening geven over een viertal thema’s in het landschapspark: sport, voorzieningen, beheer en natuur, ideeën en bewonersinitiatieven. Deze thema’s waren gekozen naar aanleiding van eerdere bewonersbijeenkomsten. 

De bezoekers konden hun meningen en ideeën aangeven op 4 'participatieposters'. Van deze mogelijkheid is veel gebruik gemaakt en heeft waardevolle informatie opgeleverd. 

Hieronder vindt u een korte samenvatting van de opbrengsten per thema. U kunt ook alle input van bezoekers lezen. 

Korte samenvatting


Thema Sport
Deelnemers geven aan dat ze geen specifiek sportpark willen, maar wel mogelijkheden voor sport en beweging. Belangrijke punten waren: het behoud van hardlooproutes met gewenste verlichting, wandelmogelijkheden met rustpunten, vraag naar een speeltuin voor kinderen, wens voor fitnessapparatuur, het frequente thema van veiligheid als prioriteit en de Fietsersbond benadrukte aansluiting op fietsknooppunten. Deze inzichten vormen de basis voor de verdere ontwikkeling van het park met aandacht voor zowel recreatieve als sportieve behoeften.

Thema Voorzieningen
Naar voren kwam dat het park een rustige tot licht levendige sfeer mag hebben. Deelnemers gaven de voorkeur aan mogelijkheden om te wandelen en te ontspannen in het park en waarderen de aanwezigheid van een horecagelegenheid. Tijdens de gesprekken werd duidelijk dat het restaurant van Bravis een bredere functie heeft, zowel de gasten van het ziekenhuis als de parkbezoekers kunnen van de horeca gebruik maken.

Naast de algemene wensen voor het park, benadrukten deelnemers de noodzaak van toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers en vandalismebestendigheid. Fietsers pleitten voor een fietsenstalling in de vorm van 'nietjes'. Bezorgdheid over honden die hun behoefte doen leidde tot suggesties zoals poepzakjesdispensers of het creëren van een specifieke honden-uitlaatzone. Kinderen toonden interesse in het organiseren van toekomstige speurtochten.

Thema Beheer en Natuur
Deelnemers gaven de voorkeur aan een park met een natuurlijk karakter. Hierbij past een gemengde beheersvorm. Dit vertaalt zich in laag beheer in het merendeel van het park met enkele goed beheerde plekken zoals rondom de hoofd-ontsluitingspaden, bankjes en spelelementen en zeer laag beheerde plekken in het bos en de beekdalvallei. In de verdere uitwerking van het landschapspark zien we dat er steeds meer aandacht gegeven moet worden aan de balans tussen natuur en cultuur.

Ideeën en bewonersinitiatieven
De gesprekken met deelnemers varieerden van veiligheid en kinderboerderijen tot het realiseren van een extra treinstation. Weinig mensen toonden interesse in het initiëren of actief onderhouden van initiatieven, hoewel ze de ideeën op het canvas waardeerden. Er kwamen geen grote zorgen naar voren; over het algemeen waren mensen positief over de ontwikkelingen en keken ze uit naar het gebruik van het park. De bouw van het ziekenhuis werd vooral gezien als positief, omdat zorg straks nog dichterbij beschikbaar zal zijn. 

Nieuwsgierig naar alle input?

Wil je alle input van inwoners lezen? Bekijk hier de volledige samenvatting.